Passerende trein, vrouw met tas achter de rug staat te wachten

De tienertoer werd in 1969 geïntroduceerd. Het doel ervan was vooral om jongeren van 12 tot en met 19 te stimuleren om wat meer van Nederland te zien. Door in de zomervakantie een aantal dagen met de trein door Nederland te reizen kon de jeugd van toen dus meer kennis op doen over ons land. Voor 20 gulden konden zij in de maanden juni, juli en augustus 8 aaneengesloten dagen onbeperkt door heel Nederland reizen met de trein in de tweede klas. Ook konden ze voor de helft van de prijs met het streekvervoer reizen, veerdiensten en sommige particuliere maatschappijen. In de beginjaren was de tienertoerkaart een enorm succes. Elke zomer werden er ruim duizenden van verkocht.

Inhoudsopgave

De kriskras kaart

De tienertoerkaart is eigenlijk afgeleid van de 8-daagse kriskras kaart. Dit was een kaart voor volwassenen en kinderen van 4 tot en met 11 jaar. De kriskras kaart was wel ietsje duurder dan de tienertoerkaart en kostte voor de tweede klas 40 gulden.

Jongerentoer

Enkele jaren geleden, in 2004, werd de Jongerentoer geïntroduceerd. Deze heeft niet lang bestaan. Het was een kaartje voor twee personen tot en met 17 jaar. De Jongeren tour kostte 19 euro en was maar één dag geldig.

Tourtime

Begin jaren 80 veranderde de voorwaarden van de tienertoer. Vanaf nu konden jongeren 4 dagen onbeperkt reizen door Nederland, binnen een periode van 10 dagen. In 1994 werd de tienertoer vervangen voor de Tourtime. Met deze kaart kon je ook door België reizen. Enkele jaren later werd deze kaart afgeschaft en bestond er enkel nog de Zomertoer van de NS. Deze toer is niet leeftijdsgebonden en kan dus door iedereen gebruikt worden. De Zomertoer bestaat nog steeds.

Tienertoerkaart bestellen

Zo zag de tienertoerkaart er uit!